Een videotestimonial van minder dan een minuut, kan dat wel?

Een videotestimonial van minder dan een minuut, kan dat wel?

Video is steeds belangrijker in de contentmarketing van bedrijven. Het is een van de efficiënte middelen om je boodschap te capteren en op grote schaal te verspreiden. Een tevreden klant aan het woord blijft wellicht de beste ambassadeur voor je product of dienst. Bedrijven proberen om steeds meer klanten voor de camera te krijgen. Om geen duizenden euro’s aan videoproductie uit te geven, kiest men soms voor hele korte video’s. Kan dat wel, zo’n testimonial van pakweg 40 seconden?

Het antwoord is natuurlijk positief en bovendien valt het qua voorbereiding ook nog reuze mee. Je hebt maar twee dingen nodig: een klant die zonder veel voorbereiding wil meewerken en een leuke locatie.

Zonder voorbereiding?

Is iedereen wel vlot genoeg om voor de camera iets te vertellen, heb je daar geen speciale training of capaciteiten voor nodig? Wel, helemaal niet, eigenlijk. Het gaat ook niet om de opname voor een art house movie of een Hollywoodfilm. Alleen wie denkt dat hij of zij niet goed genoeg zal zijn voor de camera, zal wellicht niet goed genoeg zijn. Het belangrijkste wat je nodig hebt voor een gewone videotestimonial, is je naturel en dat heb je… van nature. Gewoon met volle goesting meewerken en al de rest komt vanzelf, daar zorgt de cameraman wel voor.

Drie vragen, de drie P’s

Oké, er moet toch een beetje voorbereiding zijn. Vooraf al eens nadenken over de inhoud kan zeker geen kwaad. Er meer dan tien minuten actief over nadenken, is echter niet nodig. Want we hebben maar drie vragen, de drie P’s: het Plan, het Project en de Partner.

Het Plan: wat wou je bereiken met het project, wat was de reden om het project op te starten?

Het Project: hoe heb je de belangrijkste resultaten behaald, wat was uniek aan dit project?

De Partner: wat kon de leverancier dat iemand anders niet had gekund, wat maakte de leverancier tot de beste keuze voor dit project?

Denk hier dus vooraf een paar minuten over na en leer je antwoord vooral niet uit het hoofd. Alleen een acteur kan een uit het hoofd geleerde tekst op een geloofwaardige manier brengen, de rest van de wereld kan dat niet.

Zoek een leuke locatie

In een korte videotestimonial heb je niet veel tijd om iets anders te tonen dan het zogenaamde talking head. Geen uitgebreide beelden van de productieafdeling, werkende collega’s noch screenshots van het project, daar is geen tijd voor. Om de video toch nog leuk te maken om naar te kijken, is een goede locatie van groot belang. Kleur en beweging zijn ideaal, saaie kantoren en grijze vergaderzalen moeten we echt vermijden.