Een cameraman alleen kan geen video maken

Een cameraman alleen kan geen video maken

Omdat we voor de tweede keer in tien dagen hetzelfde meemaakten bij onze klanten, moet ik er wel over schrijven. Eén klant had een cameraman ingehuurd om een videoverslag van een evenement te maken, een andere klant om zijn jaarresultaten op een online video toe te lichten. In beide gevallen werkte het maar half.

‘k Had niet verwacht om er ooit over te schrijven, want een drukker alleen kan geen brochure maken, een informaticus alleen kan geen website maken. Maar blijkbaar denkt men toch dat een cameraman alleen wel een goede video kan maken.

Als er vooraf een scenario besproken werd, als de geïnterviewde nu en dan de nodige regie-instructies krijgt en als belichting en geluid goed zitten, dan heb je aan een cameraman voldoende. In het andere geval krijg je ongetwijfeld mooie beelden, maar niet noodzakelijk meer dan dat.

Hoe pakken wij het aan (en wij niet alleen, natuurlijk):

  • eerst vul je online een vragenlijst in zodat we de doelstelling en het publiek kennen, de kernboodschap, de grote inhoudelijke lijnen en het latere gebruik van de video
  • op basis daarvan leggen we ter goedkeuring een offerte en nadien een kort scenario voor
  • pas daarna sturen we ofwel een cameraman-annex-regisseur-annex-geluidsman, ofwel een kleine opnameploeg