Googles grootste concurrent is .. Google

Googles grootste concurrent is .. Google

Door: Frank

Goed gezien van Larry Page toen hij eerder deze maand op een conferentie vertelde wie zijn grootste concurrent was. Allez, eerder goed voorbereid dan goed gezien, want zo’n antwoord komt er niet via improvisatie ter plekke. En wat vertelt u als ze u vragen wie uw grootste concurrent is? (Een belangrijke concurrent van Apple is trouwens Twix, maar om te weten hoe dat zit, moet u de rest lezen.)

Ik zou aanraden om een onverwacht en eventueel een ontwijkend antwoord te geven. Laat de anderen maar ontdekken wie uw concurrenten zijn. Het is niet aan u om de wegwijzertjes naar hen te plaatsen. Wie weet noemt u anders een bedrijf dat men even uit het oog verloren was en neemt men achter uw rug contact met die concurrent om ook zijn mening te horen of zijn voorstel te ontvangen.

Maak het dus zo onverwacht als u wil, maar geef toch een intelligent en geloofwaardig antwoord. “Wij hebben geen concurrenten” is dat zeker niet. Tenzij u werkt in een planeconomie of in het allerlaatste bedrijf van een sector die nog net niet verdwenen is. Een paar andere mogelijkheden:

Zoek het elders

Eens proberen. Een concurrent voor de Apple iPod? Dat zijn de candybars van Mars – zoals Twix, Mars en Milky Way – of de gummibeertjes van Haribo. Tieners geven een groot deel van hun zakgeld aan snoep, dus als ze zelf moeten sparen voor een iPod, mislukt dat wanneer ze te veel uitgeven aan zoet. Als u Mars niet echt geloofwaardig vindt als concurrent van Apple; de groep Mars is de helft zo groot als Apple en boert met een omzet van 30 miljard dollar ook niet zo slecht.

Zoek het bij de jezuïeten

U kent het, stel een vraag terug in plaats van een antwoord te geven. Zoals: “Definieer concurrent”. Vertel dat u actief bent in vier marktsegmenten en dat u daar telkens andere bedrijven tegen het lijf loopt. Dat u internationaal werkt en in andere landen tegen andere bedrijven moet concurreren. Dat u als enige in uw branche meer dan 10% van uw omzet investeert in onderzoek en ontwikkeling en dat u daarom graag eenzaam bent aan die top. Enzovoort.

Zoek het hogerop

Als je haast sterft van ambitie mag je overdrijven. NetApp was net uit de pampers gegroeid toen het consequent EMC als zijn grootste concurrent begon te noemen. Ze zijn dat blijven doen tot iedereen het geloofde en het marktaandeel van NetApp in sommige segmenten nu en dan over dat van EMC ging. Het is trouwens de standaardaanpak die Geoffrey Moore in zijn boeken beschrijft. Dus een laatste tip: lees niet alleen blogposts, maar ook al eens een goed boek.

Het start met content...

Allemaal heel mooi wat contentmarketing belooft, maar hoe begint u eraan? Hoe zorgt u ervoor dat u content kan omtoveren in leads? Zou het echt zo makkelijk zijn? Met deze gratis whitepaper zetten we u op weg. U krijgt twintig pagina's met ideeën, een checklist en een plan.

We houden rekening met uw privacy. Om uw aanvraag op te volgen, worden uw gegevens opgeslagen in onze CRM-software. Zonder uw akkoord voegen we u echter niet toe aan onze verzendlijst voor direct marketing per e-mail. Meer informatie over wat we met uw gegevens doen, staat in onze privacyverklaring.

todo